Produse Meniu

13 modalitati de economisire a apei in locuinte

07.08.2017 15:14:15

Grija fata de rezervele de apa a devenit o practica obisnuita chiar si in zonele unde aceasta se gaseste din abundenta.

Pe langa faptul ca o astfel de practica contribuie vizibil la diminuarea facturii de utilitati ajuta si la prevenirea poluarii apelor din proximitate pentru ca suprasolicitarea sistemului de canalizare din orase poate duce la revarsari « netratate » in rauri sau lacuri.

Iata 9 moduri in care putem economisi apa in locuintele noastre :

1. Verifica periodic robinetele si tevile pentru a preveni scurgerile. O scurgere mica poate cauza pierderi de 20 litri pe zi in timp ce pierderile in urma unei avarii pot ajunge la sute de litri.

2. Nu folosi vasul de toaleta pe post de scrumiera sau cos de gunoi. Sa ai in vedere faptul ca, la fiecare actionare a butonului de la rezervorul de apa se consuma intre 20 si 30 litri de apa.

3. Verifica vasul de toaleta pentru a preintampina scurgerile. Introdu un colorant natural in rezervorul  de apa. Daca apa colorata ajunge in vasul de toaleta fara a trage apa in prealabil,  inseamna ca te confrunti cu o mica defectiune. De cele mai multe ori reparatiile nu sunt costisitoare si sunt foarte usor de efectuat.

4. Foloseste-te de contorul de apa pentru a identifica posibile probleme. Daca citesti contorul dupa cateva ore in care nu s-a folosit apa si cu toate acestea indicele nu este identic cu cel initial inseamna ca exista pierderi de apa.

5. Instaleaza dispozitive care contribuie la un consum  de apa redus.  Poti chiar tu sa inlocuiesti capul traditional de dus cu cap de dus economic,  sa reglezi nivelul de apa din rezervorul wc sau sa masori timpul cu un temporizator pentru a-l reduce, De asemenea, ai putea sa limitezi durata dusurilor pentru ca dusurile lungi si calde stau la baza unor pierderi de apa de 20 pana la 40 litri pentru fiecare minut in plus. Poti, de asemenea, sa opresti apa in momentul in care aplici gelul de dus si sa o repornesti mai apoi. 

6. In aceeasi ordine de idei recomandam sa opresti apa in timp ce iti perii dintii. Nu exista nici un motiv pentru care ar trebui sa lasi apa sa curga din moment ce nu o folosesti deloc. Este nevoie doar sa umezesti periuta si sa umpli paharul pentru clatire.

7. Si aparatul de ras se poate curata in putina apa acumulata in chiuveta. Nu este nevoie sa lasi apa sa curga pe intreaga perioada a procesului. In plus aparatul se curata la fel de bine in apa, chiar daca aceasta nu curge peste el.

8. Introdu sticle de pastic sau plutitoare de wc in rezervorul de apa. Pentru a evita cheltuieli suplimentare pentru dispozitive speciale de reducere a apei din rezervorul wc poti, pur si simplu, sa umpli doua sticle de plastic cu nisip sau pietricele si sa le plasezi in rezervor pentru a diminua cantitatea de apa folosita. Daca vrei totusi sa investesti in elemente specifice poti sa achizitionezi plutitoare de wc.

Vei reusi astfel sa economisesti mai mult de 40 litri de apa pe zi. Ar trebui sa te asiguri ca raman 15 litri de apa in rezervor pentru o curatare adecvata a vasului de toaleta. In caz contrar vei fi nevoit sa tragi apa de mai multe ori ceea ce face inutila toata actiunea initiala de economisire a apei. In cazul in care ti se pare prea complicat cel mai indicat ar fi sa inlocuiesti rezervorul tau de 30 litri cu unul mai mic de doar 15 litri. 

9. Izolati tevile de apa pentru ca nu este deloc costisitor si in plus apa se va incalzi mai repede si isi va mentine temperatura o perioada mai lunga de timp.

10. Foloseste masina de spalat vase si haine doar daca acestea sunt pline. Doar asa vei reusi sa optimizezi la maxim consumul de apa. Merita sa investesti, de asemenea, intr-o masina noua care este prevazuta, din fabrica, cu un consum de energie scazut.

11. Atunci cand speli vase manual nu lasa apa sa curga. Ar fi foarte util sa ai o chiuveta cu doua compartimente. Astfel ai putea sa lasi apa cu detergent intr-o parte si apa de lipezit intr-alta. 

12. Nu lasa apa sa curga nici atunci cand speli legumele . Poti sa le speli, pur si simplu, intr-un vas cu apa.

13. Pastreaza, in frigider, o sticla cu apa de baut. Eviti astfel situatia neplacuta de a face risipa de apa doar pentru a o lasa sa curga pana cand ajunge la temperatura dorita.