Produse Meniu

15 orase “verzi” ale lumii

07.08.2017 15:30:53

Credem ca fiecare dintre noi viseaza sa locuiasca intr-un anumit oras care, in viziunea proprie, inglobeaza toate elementele care dau calitate vietii. Noi am intocmit o lista de 15 orase ecologice, oricare dintre ele fiind “locuibile” pentru o persoana ce promoveaza acest stil de viata.

Metropolele din lista noastra nu sunt cele mai verzi locuri de pe planeta, nefiind tocmai pline de copaci iar unele chiar mai au o cale lunga de urmat pentru a primi, official, distinctia de eco. Dar toate aceste orase merita apreciere pentru eforturile intreprinse spre conceptul eco si spre un stil de viata mai bun, mai verde. Daca orasul tau preferat nu se gaseste in aceasta lista poti sa ne scrii si sa ne explici de ce merita sa ajunga in acest top.

 

1. Reykjavik, Islanda

Va amintiti zicala "Tinutul verde este de gheata si Islanda este verde"? Aceasta afirmatie este mai adevarata decat oricand datorita eforturilor acestei tari si a capitalei sale de a proteja mediul.

Pe starzile din Reykjavik circula autobuze cu hidrogen, iar incalzirea si electricitatea in intreaga tara se produc din resurse geotermale si hidro.

Se estimeaza ca pana in 2050 va deveni o tara in care nu se vor mai folosi combustibili pe baza de fosili. Primarul a depus juramant sa transforme Reykjavik in cel mai curat oras al Europei. Asa da tinut verde!


2. Portland, Oregon, US

Afinitatea Orasului Trandafirilor fata de spatiile verzi si amenajarea acestora, l-a facut sa intre in topul oraselor eco, Portland fiind primul oras american care a dezvoltat un proiect pentru reducerea emisiilor de carbon si a stimulat constructia de cladiri eco.

In plus, are un proiect functional privitor la caile ferate, autobuze si piste pentru biciclete pentru a tine cat mai putine masini pe drumuri.

Dispune de asemenea de 92,000 hectare de spatiu verde si mai mult de 74 km de piste de hiking, alergare si piste de biciclete.

 

3. Curitiba, Brazilia

Acest oras de dimensiune medie a devenit un model pentru mai marile metropole ale lumii prin sistemul de transport public notat ca fiind cel mai bun din lume si prin turma de 30 de oi care tunde gazonul municipalitatii.

Trei sferturi din populatie depinde de mijlocul de transport in comun, in timp ce spatiul verde per locuitor a fost stabilit la 580 mp. Rezultatul unui sondaj arata ca 99% din populatie este multumita de viata in acest oras.

 

4. Malmö, Suedia

Renumit pentru spatiile verzi extrem de extinse, al treilea oras al Suediei, ca marime, este un model de dezvoltare urbana.

Scopul este de a trasforma Malmö intr-un oras eco, mai multe cartiere ale orasului fiind transformate prin design inovativ si municipalitatea planuieste in continuare sa le faca mai active din punct de vedere social, economic si de mediu.

Pe langa acestea, doua cuvinte caracterizeaza Malmö : chiftele organice.

 

5. Vancouver, Canada

Pozitionarea sa intre munte si mare transforma acest oras intr-o atractie irezistibila pentru iubitorii de natura, dar nici realizarile in domeniul verde nu sunt de neglijat.

Bifand un procentaj de 90% energie provenita din resurse regenerabile, acest oras  a devenit lider in hidroenergie iar acum se fac eforturi mari de a exploata vantul, soarele si valurile pentru a reduce semnificativ nivelul de combustibil pe baza de fosili.

Zona metropolitana numara 200 de parcuri si peste 18 km de plaja. Mai mult decat atat, s-au pus bazele unui plan de dezvoltare pentru urmatorii 100 de ani. De nepretuit, nu credeti?

6. Copenhaga, Danemarca

Cu un adevarat parc de centrale eoliene instalate chiar la coasta si cu oameni plimbandu-se pe bicicleta intr-un numar mai mare decat ai putea sa-i numeri la o prima vedere, Copenhaga este un adevarat vis verde.

In 2000, primaria a pus bazele unui sistem eficient de transport public in comun. In prezent, acest oras a castigat Premiul European pentru Protectia Mediului pentru curatarea apelor din oras si pentru implementarea unui plan holistic de dezvoltare durabila.

 

7. Londra, Anglia

Aducerea la cunostinta publica a planului de actiune pentru schimbarea climei de catre primarul Ken Livingstone, a reprezentat ultima actiune in misiunea sa de a transforma orasul intr-unul verde.

Conform planului, Londra avea sa treaca 25% din productia de energie pe plan local, prin resurse mai eficiente, sa diminueze cu 60% emisia de carbon in urmatorii 20 de ani si sa ajute locuitorii sa eficientizeze consumul de energie in locuinte.

Municipalitatea a inasprit si taxele pe transportul individual pentru a fluidiza traficul in zonele centrale scutind totodata posesorii de masini electrice si hybrid  de plata oricarei taxe.

8. San Francisco, California, US

Aproape jumatate din locuitorii orasului folosesc mijloacele de transport public in comun, merg pe jos sau folosesc bicicletele si peste 17% din oras este alocat parcurilor si spatiilor verzi.  San Francisco este, totodata, in topul oraselor ce promoveaza cladirile eco cu mai mult de 70 de proiecte inregistrate spre certificare.

In 2001, locuitorii San Francisco au votat ca 100 milioane $ sa fie alocati finantarii de panouri solare, eficientizarii energetice si turbinelor eoliene pentru alimentarea unitatilor publice. De asemenea, municipalitatea a interzis folosirea sacoselor din plastic nereciclabil precum si a jucariilor din plastic suspectate ca ar contine anumiti compusi chimici.  

 

9. Bahía de Caráquez, Ecuador

Dupa ce a fost victima dezastrelor naturale din 1990, care au distrus, in mare parte orasul, guvernul a decis reconstruirea sa printr-un plan care sa-l faca durabil. La doar 9 ani distanta a fost declarat „Oras Ecologic” iar de atunci au curs programele si proiectele pentru protejarea biodiversitatii, repopularea zonelor cu vegetatie si fauna si pentru controlul impotriva eroziunii.

Orasul, care se autopromoveaza ca o destinatie pentru turistii eco a trecut si la colectarea deseurilor organice din pietele publice si la spijinirea fermelor pentru culturi si acvaculturi organice.

10. Sydney, Australia

Este primul oras care a inteles lipsa de eficienta a becurilor clasice, dar a facut primul pas abia 2007 prin organizarea unei adunari generale in vederea diminuarii incalzirii globale.

Si au adaugat la asta importanta neutralizarii emisiilor de carbon, programe inovative pentru deseurile alimentare si construirea de spatii verzi noi.

 

 

11. Barcelona, Spania

Fiind raiul plimbarilor  (37% din vizitele in oras pot fi facute pe jos), promovand energia solara si aplicand strategii inovative pentru parcari, Barcelona creeaza o noua viziune pentru viitorul Europei.

Planul de „regenerare urbana” vizeaza reducerea saraciei si investitii in zonele defavorizate demonstrand o viziune globala asupra durabilitatii.

12. Bogota, Columbia

Intr-un oras renumit pentru rata ridicata a criminalitatii si luptele de cartier, primarul a dus o adevarata cruciada impotriva masinilor ceea ce a transformat Bogota intr-un oras eco. Enrique Peñalosa, primar din 1998-2001 a creat un sistem eficient de transit cu autobusul, a construit trotuare, 290 km de trasee de bicicleta si a revitalizat 1200 de spatii verzi.

El a restrictionat accesul masinilor pe strazile orasului in orele de varf scazand traficul per ora cu 40% si a crescut taxa pe benzina. Orasul a inceput sa sarbatoreasca, tot in aceasta perioada „ziua fara masina” scopul fiind de a elimina total folosirea masinilor personale in orele de varf.

 

13. Bangkok, Tailanda

Renumit odata pentru cosurile de fum, smog si neconfundatele cantece din anii  80, Bankok are planuri mari pentru un viitor stralucit. Guvernatorul orasului a anuntat un plan pe cinci ani ce prevede reciclarea uleiului folosit de catre cetateni pentru producerea de benzina bio, reducerea emisiilor de gaze de la masini si transformarea cladirilor din oras intr-unele mai eficiente.

In ultimul deceniu, Bankok a facut, de asemenea, progrese mari in reducerea poluarii aerului chiar daca ramane, in continuare, unul dintre cele mai poluate orase ale Asiei. Totusi eforturile intreprinse in acest sens sunt mai mult decat notabile.

14. Kampala, Uganda

Capitala acestui stat pare ca reuseste sa depaseasca cu succes provocarile cu care se confrunta multe zone urbane in tarile in curs de dezvoltare. Construit initial pe sapte dealuri, Kampala se mandreste cu imprejurimile luxuriante, dar este, de asemenea, afectat de marile boli ale secolului: saracia si poluarea.

Confruntandu-se cu „problema” exploatarii de catre rezidenti a terenurilor neautorizate in scopuri agricole, orasul  a adoptat o serie de legi pentru sustinerea agriculturii urbane ceea ce a revolutionat nu numai sistemul alimentar local, dar si pe cel national inspirand guvernul ugandian sa adopte astfel de legi la nivel national. Avand ca plan eliminarea „taxiurilor” ilegale, municipalitatea a impus taxe pentru orele de varf si a introdus un sistem eficient de transport cu autobuzul. Astfel, Kampala este pe cale de a deveni un oras mai curat, mai sigur si un loc potrivit pentru o viata linistita.

15. Austin, Texas, US

Acest oras este centrul nr. 1 al Americii in productia de panouri solare. Pana in 2020 orasul va atinge procentajul de 20% in utilizarea resurselor regenerabile.

Austin aloca, de asemenea, 15% din spatiul extern parcurilor si altor tipuri de amenajari de spatii verzi, 51 km  trasee pentru biciclete si are o ambitie sanatoasa si motivata de a trasforma orasul intr-un coltisor verde fericit intr-un stat care nu este perceput ca fiind „foarte ecologic”.