Produse Meniu

Am gasit podeaua perfecta pentru o casa eco sustenabila!

07.08.2017 13:49:23

Linoleum. Da, linoleumul este unul dintre cele mai vechi materiale ecologice pentru pardoseli fiind fabricat numai din ingrediente naturale ca si uleiul de in, calcar, fibre de iuta, faina de lemn si colofoniu. Acesta din urma fiind liantul care leaga celelalte ingrediente, formand niste granule care mai apoi vor fi presate, pentru a produce fasiile de linoleum. Foarte adesea, termenii de linoleum si vinil sunt confundati ca fiind unul si acelasi produs, pe cand cele doua produse nici ca ar putea fi mai diferite. Linoleumul, cum am mai spus, este un produs din ingrediente naturale pe cand vinilul este un produs pe baza de petrol. Cu toate ca vinilul este in general mai putin costisitor decat linoleumul, nu este insa la fel de durabil.

Pardoselile din linoleum castiga titlul de cele mai sanatoase tipuri de pardoseli pe care le puteti instala in casa voastra eco-friendly. Și haideti sa va spunem de ce.

Linoleumul este foarte apreciat in special datorita uleiului de in care, odata cu oxidarea previne producerea si multiplicarea bacteriilor ca Salmonella Typhimurium si Staphylococcus Aureus. Indiferent de varsta acestui material sau de finisarea pe care o are, linoleumul va ramane intotdeauna un material antibacterian, care in acelasi timp are un efect antistatic(respinge praful), acestea fiind probabil si motivele pentru care il gasim adesea in scoli si spitale. In plus, acest material nu contine substante care sa provoace alergii, nu prinde mucegai si nu lasa loc dezvoltarii igrasiei. Datorita grosimii lui asigura o izolare fonica si termica mult mai buna decat pardoseala din parchet laminat, placi ceramice sau pardoselile din PVC.

Colofoniul, agentul de legare natural utilizat in fabricarea fasiilor de linoleum, este o rasina provenita din conifere, cel mai adesea din arborele de pin. Extractia rasinei nu are nici un efect negativ asupra sanatatii sau dezvoltarii ulterioare al arborilor respectivi.

Iuta din compozitia linoleumului este o fibra vegetala moale si a doua ca importanta dupa bumbac. Aceasta se cultiva mai ales in India si Bangladesh si este un produs 100% biodegradabil.

Un alt aspect important legat de impactul redus asupra mediului, este faptul ca acest material are o durata de viata foarte lunga fata de alte materiale similare, intre 25 si 50 de ani, in functie de cum este ingrijit. Nu se recomanda curatarea/spalarea lui cu detergenti, in compozitia carora intra substante chimice sintetice sau ceara pe baza de polimeri, acestea putand compromite durata sa de viata. Alegeti o solutie de vase blanda, pe baza de ingrediente naturale(in curand si in magazinul nostru) si/sau o solutie de apa cu otet pentru limpezire, astfel veti proteja si mari durata de viata a linoleumului.

Atunci cand acesta este la finalul ciclului de viata, poate fi aruncat intr-un depozit de deseuri fiind in intregime biodegradabil sau poate fi chiar si incinerat, contribuind la absorbtia de CO2 datorita ingredientelor naturale din compozitie, un eco-ciclu natural.

Unde gasiti acest material? Unul dintre principalii producatori si distribuitori de linoleum este Forbo, acestia oferind o gama variata de culori si imprimeuri ba mai mult ofera posibilitatea personalizarii acestuia si il gasiti sub denumirea de marmoleum.

Speram ca v-am starnit curiozitatea si poate de acum incolo veti privi linoleumul cu alti ochi.