Produse Meniu

Arhitectura Eco si avantajele ei

Acum câteva decenii acest concept al arhitecturii eco a fost rezervat cumva doar celor mai devotați cauzei mediului și al poluării. În timp însă subiectul reducerii poluării și al deșeurile de gunoaie, protecția mediului, devenind tot mai cunoscute și căutate de public, companiile sunt în concurență în crearea celei mai durabile clădiri dintre toate.

Regula de aur în crearea unei clădiri cât mai eco este ca aceasta să creeze mai multă energie decât consumă sau cel puțin exact atât cât consumă. Să poți spune că casa ta lucrează în mod activ în crearea unui mediu mai bun trebuie să fie cea mai mare satisfacție. Pentru a construi o asemenea casă trebuiesc luate măsuri în vederea reducerii energiei și al resurselor. Primul pas în acest sens ar fi instalarea corpurilor de iluminat și termo-sanitare eficiente energetic și asigurându-te că atunci când nu le utilizezi sunt oprite. Cel de al doilea pas în clădirea unei case eco este găsirea unei căi de a genera energie pe cont propriu cum ar fi instalarea unor panouri solare.

O inovație în acest sens sunt tiglele solare pentru acoperiș.  Pe lângă faptul că generează energie electrică, 90% din lumina soa

Impactul pozitiv asupra mediului este foarte mare însă scăderea costurilor de construcție și costurile utilităților, pe care doar o casă eco le oferă, este un avantaj la care nu putem închide ochii.

Laboratorul Național pentru Energie din Nord-Vestul Pacificului a lansat un studiu în acest sens și arată că arhitecturile eco față de cele tradiționale folosesc cu 25 % mai puțină energie și 11% mai puțină apă. De asemenea emisia de dioxid de carbon scade cu 34% iar întreținerea unei asemenea arhitecturi scade cu 19%. Aceste cifre duc la scăderea costurilor lunare al utilităților cu până la 15%. Deși studiul a fost bazat pe spații comerciale, birouri, acest sistem eficient enrgetic se poate implementa și în locuințe, datorită arhitecturii verzi.

Estetic vorbind, arhitectura eco a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dacă la începutul apariției s-a sacrificat partea de design pentru funcționalitate, acum lucrurile stau diferit. Odată ce bazele funcționalității (al reducerii energiei, al reducerii emisiei de dioxid de carbon și generarea energiei pe cont propriu) au fost implementate, s-au luat în calcul idei pentru a crea un design exterior și interior modern, demn de revistele de arthitectura.

Cum trendul arhitecturii eco este în creștere, acum e ușor să găsești profesioniști (arhitecți, designeri de interior etc.) care să te îndrume și să-ți arate o varietate de idei și de produse verzi disponible pe piață, cu ajutorul cărora, casa ta nu doar că va fi una cu impact pozitiv asupra mediului și cu costuri scăzute dar va și arăta ca una din revistele de specialitate. Cheia în arhitectura durabilă este utilizarea materialelor naturale cum e lemnul pentru un aspect rustic sau piatra pentru podele și reutilizarea materialelor existente cum ar fi aluminiul.

Conceptul arhitecturii durabile este în continuă evoluție, mai ales prin găsirea și implementarea de noi idei și metode de îmbunătățire al clădirilor eco. Două dintre cele mai inovatoare construcții verzi se găsesc în Milano, Italia și Stuttgart, Germania.

Bosco Verticale (Pădurea Verticală) din Milano este prima pădure verticală creată, din întreaga lume. Proiectate de Boeri Studio, cele două turnuri rezidențiale de 26 de etaje, găzduiesc 17000 de plante. Pe lângă factorul de frumusețe pe care îl oferă fațadei, plantele absorb praful și dioxidul de carbon din aer și în același timp răcoresc cele două turnuri oferind umbră.

Arhitectul german Werner Sobek, și-a construit casa modulară din Stuttgart din materiale100% reciclate. Această construcție nu produce emisii și își generează întreaga energiei datorită celulelor solare. Singurul element pe care unii l-ar vedea ca pe un dezavantaj este faptul că această clădire are exteriorul în totalitate din sticlă.

Ce altceva ți-ai mai putea dori de la propria casă? Arhitectura verde este decizia inteligentă, este modernă, arată atractiv, ajută la construirea unui mediu mai bun și chiar ajută proprietarii la economisirea de bani.