Produse Meniu

Ce inseamna sa fii ECO?

07.08.2017 15:18:21


Acest concept este atat de superficial promovat in Romania incat se pierde esenta a ceea ce inseamna a fi prieten al mediului.
Nu trebuie sa pierdem din vedere ca a avea o atitudine eco devine din ce in ce mai important. Probabil iti dai seama de acest lucru prin faptul ca gasesti temenul de " eco " in anunturile de job-uri, in vanzarile de case sau in promovarea agentiilor de turism, practic, cam peste tot.

Deci ce inseamna, totusi, a fi eco ?

Cel mai simplu mod de a defini acest stil este prin trairea constientaa. Constientizarea trairii se refera la grija manifestata in interactiunea ta cu mediul, adica, sa fii cat mai putin invaziv cu putinta. A fi eco trece dincolo de stingerea luminii in momentul parasirii unei incaperi sau de reciclarea selectiva si ajunge pana la schimbarea totala a stilului de viata.
Stilul de viata eco este sustinut de produsele verzi care te ajuta sa conservi energia sau sa previi poluarea apei, aerului sau poluarea fonica. Aceste produse nu numai ca respecta mediul, dar sunt si benefice sanatatii umane.

Cum sa devii eco?

Devii eco in momentul in care constientizezi felul in care alegerile tale afecteaza mediul. Exista 3 etape:

  1. Sa inveti sa folosesti produse care au un impact minim asupra mediului
  2. Sa devii constient de efectele negative asupra mediului  pe care le are amprenta ta de carbon
  3. Sa-i sustii pe cei care traiesc eco si sa contribui la generarea de produse eco in scopul durabilitatii

Probabil, ai observat ca primul pas este sa schimbi felul in care folosesti/ consumi anumite produse. Acest aspect se refera la obiceiuri legate de condus, tipurile de produse pe care le cumperi, felul in care reciclezi gunoiul si felul in care folosesti resursele naturale.

A doua etapa se refera la amprenta ta de carbon pe care o lasi asupra mediului, in mod inevitabil. Pana la urma locuiesti intr-o casa si conduci o masina. Ideea este sa diminuezi, pe cat posibil aceasta amprenta.

Ultima etapa presupune sa stabilesti legaturi cu alte persoane eco si sa va sprijiniti reciproc. Aceasta s-ar putea sa nu fie chiar atat de usor de realizat precum pare, tocmai de aceea a fost setat ca fiind al treilea obiectiv. Ca sa traiesti si sa sustii o comunitate eco s-ar putea sa fii nevoit sa renunti la multe facilitati cu care esti obisnuit, iar aceasta, prietene, s-ar putea sa fie provocarea vietii tale.

Noi am reusit sa identificam 10 pasi prin care sa te apropii de stilul de viata eco:

1. Cei 3 R ai gestionarii deseurilor: Prin aplicarea principiului celor 3R vei reusi sa reduci cantitatea de deseuri si sa imbunatatesti procesul de gestionare a acestora. Prin reducerea producerii si consumului reduci generarea de deseuri. Refolosirea anumitor produse in loc sa le arunci este un mare pas in gestionarea eficienta a deseurilor. Reciclarea  anumitor produse precum dozele de aluminiu, plastic, hartie, sticla  care pot sa dea forma si scop unui alt produs ar fi cel de-al treilea R. Deci trebuie sa reduci, sa refolosesiti si sa reciclezi!

2. Fa economie de apa si electricitate: Ca sa se produca apa curata este nevoie de energie si electricitate. Niste actiuni simple precum stingerea luminii in momentul parasirii incaperii, repararea defectiunilor care cauzeaza pierderi de apa, izolatie adecvata, instalarea unor ferestre eficiente din punct de verdere termic sau achizitionarea de produse electrice cu un consum certificat pot sa reduca mult consumul de energie.

3. Planteaza mai multi copaci: toti stim de ce avem nevoie de cat mai multi copaci pe aceasta planeta. Ne dau oxigen, fructe si materie prima, previn eroziunea solului, controleaza inundatiile si ofera adapost faunei salbatice. Defrisarile masive din ultimele decenii au redus enorm procentajul ariilor acoperite de paduri. Urgenta, la ora actuala, este de a colabora cu grupuri de protectie a mediului pentru a educa oamenii si pentru a organiza plantari masive de copaci pentru o planeta curata si durabila.

4. Protejeaza resursele locale de apa: Produsii chimici precum ulei, amoniac sau alte solutii chimice nu trebuie, sub nici o forma, sa ajunga in sol pentru ca, inevitabil, vor ajunge si in panza freatica. Alatura-te grupurilor de profil si lupta impotriva celor care elimina deseurile industriale in rauri sau lacuri.

5. Condu mai putin si umbla mai mult pe jos: Un mod simplu, dar extrem de eficient de a trai eco este fie sa folosesti mijloacele de transport public in comun, fie sa mergi la munca cu un coleg pentru a economisi benzina diminuand astfel amprenta ta de carbon asupra mediului. Daca locul unde iti desfasori activitatea profesionala este relativ aproape de locuinta ta ai putea sa pornesti mai repede cu jumatate de ora si sa te deplasezi la serviciu pe jos sau cu bicicleta.

6. Cumpara produse eficiente din punctul de vedere al consumului de energie: produsele care au un consum energetic certificat s-au dovedit a fi eco. Becurile LED consuma cu 40% mai putin si au o rata de viata de 10 ori mai lunga decat becurile clasice.

7. Cumpara produse locale: Cand cumperi produse locale diminuezi amprenta de carbon prin faptul ca folosesti mai putine sacose de plastic, reduci consumul de benzina si emisia de carbon si folosesti mai putin material de impachetat. In plus, poti sa vinzi ceea ce cumperi local chiar si prietenilor sau cunostintelor.

8. Prevenirea poluarii: poluarea poate proveni din constructie si demolare, din industrie sau de la masini, practic, din orice activitate umana. Poluarea are un mare impact negativ asupra mediului, a faunei si vegetatiei si asupra turismului local. In calitate de cetateni responsabili, este de datoria noastra sa pastram curat orasul in care locuim si sa transmitem aceleasi invataminte si copiilor nostri.

9. Cumpara produse reciclate:  intotdeauna cauta simbolul de „produs reciclat” atunci cat faci cumparaturi pentru casa. Si asigura-te ca iei cu tine sacose pentru a evita cumpararea de pungi din plastic care vor sfarsi, mai apoi, in cosul de gunoi.

10. Alatura-te grupurilor de profil pentru combaterea poluarii: protejarea mamei natura este responsabilitatea tuturor, inclusiv a ta.     Cel mai bine ar fi sa te alaturi unui grup si sa oferi suport pentru o planeta eco.

Asumarea unei vieti eco vine cu avantaje si dezavantaje. Asa cum am precizat mai sus s-ar putea sa fii nevoit sa renunti la anumite facilitati oferite de viata moderna. Facilitati precum mancarea semipreparata sau fast food si anumite activitati de lux au un impact negativ asupra mediului.

Cel mai bun exemplu il putem da facand referire la masina personala. Chiar daca ai nevoie de o masina pentru a te deplasa de colo colo nu ai nevoie de o masina cu consum mare sau care este echipata cu tot felul de electronice avansate care, pana la urma, nu au nici aplicabilitate practica, dar care dauneaza mediului de fiecare data cand iti pornesti masina.
Un Land Rover iti poate indica daca esti rasturnat in cazul unei furtuni de nisip, dar sansele sa experimentezi un astfel de eveniment in Romanaia sunt nule. Mai mult decat atat, este putin probabil sa faci vreo activitate care sa necesite toate abilitatile tehnice prezentate de aceasta masina. Pana la urma posesia ei este un factor de lux si doar atat.

Daca esti vreun intreprinzator poti sa-ti dezvolti o afacere eco. Aceasta presupune sa fii atent la deseurile pe care le poate genera afacerea ta si la felul in care folosesti resursele naturale. Exista foarte multe optiuni eco legate de modul in care iti impachetezi produsele sau felul in care iti faci reclama. Fiindca tu conduci o afacere ai, in mod automat, un impact mai mare asupra mediului prin felul in care conservi energia sau benzina. Poti sa alegi sa colaborezi cu furnizori care folosesc tehnologii hibrid sau sa iei in calcul impactul pe care il are asupra mediului modul de livrare a produselor tale.

Toti ne dorim sa avem o viata buna si sanatoasa. Este posibil sa beneficiem de ea intr-o comunitate eco si este imbucurator sa vedem din ce in ce mai des garduri verzi, targuri second hand sau piete cu produse locale. Daca nu vezi asa ceva in comunitatea ta, tu ar trebui sa fii cel care trage un semnal de alarma.