Produse Meniu

Ebook sau cartea tiparita - Care e mai "verde"?

07.08.2017 14:18:12

Ideea de a avea un număr nelimitat de cărți pe un singur dispozitiv cum ar fi un Kindle era unul dintre cele mai puternice argumente; apoi cărțile în format electronic ajung a fi mai ieftine decât cele tipărite. 

Dezbaterile vor continua cu siguranță, atâta timp cât vom găsi ambele variante pe piață. Turnura pe care au luat-o însă, este una legată de mediul înconjurător și de efectele cărților tipărite cât și a celor electronice asupra acestuia. 

Unul dintre principalele motive de controverse legate de cărțile tipărite sunt defrișările. Numai în 2008, industria editorială a fost responsabilă pentru recoltarea a aproximativ 125 milioane de copaci iar depozitele de deșeuri sunt compuse din nu mai puțin de 26% din hârtie.

La o primă vedere decizia e simplă, mai puține cărți tipărite, mai multe păduri salvate, însă cum rămâne cu conservarea energiei electrice? După cum bine știm, un dispozitiv electronic cum ar fi un e-reader, are nevoie constantă de energie electrică pentru a funcționa. Este raportul de schimb arbore-la-kilowatt mai bun pentru planeta noastră pe termen lung? 

Pentru a lua în calcul toate aspectele probemei trebuie să ne uităm și la modul de fabricare a unui dispozitiv e-reader cât și la tipărirea unei cărti (de la producerea hârtiei până la produsul finit ce ajunge pe rafturile librăriilor) și în ce măsură afectează acestea mediul înconjurător.

La fabricarea unui e-reader e necesară extracția a 15 kg de minerale cât și a 299 litri de apă pentru a produce bateriile și plăcile cu circuite imprimate. Cărțile tipărite în schimb, nu necesită nici pe departe aceeași cantitate de resurse; o carte tipărită din hârtie reciclată necesită aproximativ 280 grame de minerale și doar 7.5 litri de apă.

Amprenta toatala a emisiei de CO2 al unui singur e-reader este de 168 kg, pe când al unei cărți este undeva la 7.5 kg. Cu aceste cifre în gând, citirea a 22-23 de cărți pe un e-reader ar avea același impact asupra mediului ca și citirea lor în format tipărit. Pe de altă parte, citirea a mai puțin de 22 de cărți pe e-reader, până la înlocuirea lui, ar avea un impact negativ mult mai mare asupra mediului decât citirea lor în varianta tipărită.  

Din aceste motive, înainte de achiziționarea unui e-reader, cititorul ar trebui să știe în medie câte cărți ar putea citi și dacă numărul lor ar compensa cu emisia inițială de CO2, necesară la fabricarea lui cât și emisiile viitoare necesare funcționării acestuia, zi de zi.

O carte tipărită, după ce a produs cele 7.5kg de CO2, a cam terminat cu procesul de poluare al mediului.

La sfârșitul vieții unui e-reader, dacă acesta ajunge să fie reciclat, își va continua probabil impactul negativ asupra mediului, ajungând a fi demontat manual într-o țară în curs de dezvoltare, în care mediul și lucrătorii vor fi expuși la o serie de substanțe toxice. O carte făcută din copaci (sau pastă reciclată) are o durată de viață mult mai lungă (sute de ani) și poate fi reciclată într-o altă carte.

În conlcuzie, trebuie să ne documentăm și să luăm în calcul toate aspectele, pentru a alege cea mai verde opțiune.