Produse Meniu

Gradina Verticala - Proiect DIY

07.08.2017 16:27:53

 

Cine ar fi crezut ca poti transforma vechile PET-uri goale intr-o frumoasa si hranitoare gradina verticala. Tot ce ai nevoie pentru propria ta gradina verticala sunt flacoanele, cateva ustensile si putina indemanare. Practica DIY (Do-It-Yourself) presupune realizarea unei idei, cu mainile tale proprii, pana la finalizarea reala a acesteia. Aceasta gradina este usor de realizat singur, iar rezultatele prind viata, din mainile tale!


Acest concept de gradina verticala este inspirat de la firma braziliana de design, Rosenbaum, ca parte a parteneriatului lor cu producatorul TV Luciano Huck. Potrivit site-ului de design premiat pentru activitatile sale, „This is Colossal”, acest tip de proiect (gradina verticala) este incadrat in seriile unde ”echipele au vizitat si cercetat zeci de case din Brazilia” si este o incercare de a executa ”transformari dramatice atat ale spatiilor interioare cat si a celor exterioare”.  

Aceasta gradina urbana (vezi poza de mai sus) este realizata in cea de-a 48-a casa din seria lor de cercetari si plantari de concepte si gradini. Ea a devenit in foarte scurt timp un succes nemaipomenit de mare. De aceea, echipa Rosenbaum a facut publice instructiunile de realizare a acestui nou concept pentru ca oricine sa-si poata crea propria sa gradina verticala. 

Instructiunile sunt in portugheza, dar in romana suna cam asa: 

Materiale necesare (pentru 1 plantare): 

  • flacon din plastic (PET) de 2 litri gol si curat;
  • o pereche de foarfece
  • sfoara, ata rezistenta sau sarma (vine taiata in 2)
  • 2 saibe (cate una pentru fiecare franghie sau sarma)
  • pamant
  • rasadul (ierburi, legume sau alte plante la alegere)

 

Instructiuni de realizare

Pentru a asigura pozitia fixa a flaconului, trebuie sa faci 2 gauri la baza flaconului, pe lateral, si 2 la capatul de sus. Prin aceste gauri vor trece bucatile de franghie sau sarma. Pentru un exemplu vizual, vezi imaginea de mai jos. 


Pe langa aceste gauri de pozitionare, va mai fi nevoie sa mai faci cateva gauri mai mici, la capatul de jos al flaconului culcat (pe lungimea care vine in partea de jos). Atunci cand uzi planta, apa trebuie sa se scurga pentru ca radacina sa nu putrezeasca, iar pamantul trebuie sa fie ud, si nu inundat de apa.


Dupa ce ai facut aceste gauri, poti trece la prinderea flaconului cu sfoara, ata sau sarma pe care ai ales-o. Ea trebuie sa treaca prin cele 2 gauri paralele (cea de sus si cea de jos). 
Multi oameni au intrebat cum sa asigure fixarea pe verticala a flaconului, fara sa cada de pe sfoara (ata, sarma sau coarda).

E simplu: fie faci un nod mai mare chiar sub flacon, la inaltimea dorita, fie pui cate o saiba pe fiecare bucata de sfoara si faci un nod in jurul ei. 
Apoi, intinzi sforile si le atasezi pe perete (le poti lega de cuie, agatatori etc.). 

Felicitari, tocmai stii cum sa-ti realizezi propria gradina verticala, plina cu rasadurile tale preferate. Acum nu doar ca ai economisit mult spatiu, plantand pe verticala, dar ai economisit multi bani pentru viitoarele legume sau verdeturi pe care le vei folosi in mancarea ta. Prin plantarea unui singur flacon, ai o doza de sanatate gata sa fie culeasa de mainile care au creat-o. Daca vrei sa le plantezi pe urmatoarele, nu trebuie sa mergi sa cauti un ghiveci. Ajuti natura, folosind materialele reciclabile in scopuri proprii, favorabile. Aspectul va fi cu totul inedit, si vei fi o influenta buna asupra mediului urban si ecologic.

Respecta natura, respecta-ti casa si fa o transformare sanatoasa cu gradina verticala DIY! 

 

sursa: dirt.asla.org