Produse Meniu

Proiecte de casa sustenabila

07.08.2017 15:21:48

 

Principiul de baza a casei eficiente

Orice casa poate deveni “acasa” daca stii cum sa o amenajezi in asa fel incat sa te reprezinte. Iar daca esti o persoana ce tine la mediul inconjurator, cu siguranta, iti doresti o casa "verde". 

Din acest punct de vedere, casa ideala ar include caracteristici precum incalzire geotermala, energie eoliana si panouri solare. Dar casa eco nu se rezuma la aceste aspecte pe care le-am clasa chiar ca fiind secundare pe principiul ca se poate si fara ele. Casa verde inseamna un design adecvat, izolatie buna si ferestere orientate spre sud pentru acumulare pasiva de caldura.

 

Eficienta electricitatii, izolarii si a orientarii

O casa eficienta din toate punctele de vedere este cea care este proiectata sa foloseasca un minim de energie pentru incalzire, iluminat sau alimentarea electrocasnicelor. Cel mai important ar fi sa dispui de un proiect bun pentru incalzire in vederea reducerii consistente a costurilor operationale. Din acest punct de vedere este esential ca ferestrele sa fie orientate spre sud.

Prin efectul de acumulare pasiva de energie se vor reduce 25% din cheltuielile operationale. Trebuie sa ai in vedere si efectul de sera pentru a evita ca, in timpul verii, sa irosesti toata economia de energie facuta iarna prin folosirea exagerata a aerului conditionat pe timp de vara.

Nu neglija izolatia casei. Nici cele mai bune panouri solare din lume nu vor compensa pierderile de caldura sau umezeala generata de izolatia neadecvata a ferestrelor si peretilor sau lipsa totala a acesteia.

 

O casa de dimensiuni medii

Nu putem sa  nu ne legam de dimensiunea casei. Nu uita ca o casa mica este eficienta pentru ca inseamna mai putin spatiu de escavat, mai putine materiale de construit, mai putin spatiu de incalzit/ racit, mai putine taxe de platit, mai putin spatiu de curatat si lista poate continua. In plus este mai ieftina la cumparare si/ sau la construire.

Nu-ti sugeram sa locuiesti intr-o cutie de pantofi, dar metrii patrati alocati unei persoane se pot reduce si, in ciuda acestui fapt, se poate trai confortabil.

 

O casa flexibila

Trebuie sa ai in vedere, de asemenea, dinamica familiei tale. Acum esti tu si sotul/sotia, dar vor veni si copiii pe lume. Casa ta trebuie sa fie, astfel, una flexibila. Ne referim aici la faptul ca trebuie sa fie usor de modificat cu costuri si deranj minim. Poti sa anticipezi astfel, orice impact major, financiar si de mediu prin evitarea unei renovarii de mare anvergura.

Gandeste-te la bunicuta care va locui cu voi pentru a-si ingriji nepoteii in lipsa voastra. Proiecteaza infrastructura astfel incat sa nu fii nevoit sa faci o renovare totala pentru o baie in plus. Iti va fi mai usor si sa vinzi aceasta casa, in cazul in care este nevoie. Viitorii proprietari vor gasi acest aspect extrem de util in cazul in care vor sa „recosmetizeze” casa.

 

 

Materiale de constructie reciclate

Daca tocmai iti construiesti casuta de vis poti refolosi materiale de costructie pe care le ai la indemana sau poti sa folosesti furnizori locali pentru a porni cu dreptul in proiectul eco. In plus, stiind exact ce materiale ai la dispozitie te vei scuti de batai de cap pentru ca vei putea sa anticipezi dimensiunea cadrelor de usi  sau materialele pentru podea. Usile vechi, de exemplu, nu mai au dimensiunile standard promovate in prezent si ar fi bine sa le cunosti marimile inainte sa incepi constructia.

 

Design " ECO"

Daca esti o persoana eco, cu siguranta, impartasesti toate principiile enumerate mai sus. Trebuie insa sa gasesti un arhitect care sa impartaseasca, la randul sau, viziunea ta. Un bun profesionist te-ar putea ajuta enorm si ar putea sa vina cu solutii de care tu nici nu aveai habar.

 

Sistemele mecanice

Daca ai ajuns deja in faza finala a constructiei tale probabil bugetul nu mai este de partea ta. Avand in vedere ca „piesa mecanica” este ultima care completeaza puzzle-ul unei case, te rugam, asculta-ne si nu o da pe economii acum. Chiar nu este cazul pentru ca investitia intr-un sistem de incalzire/ racire bun se va amortiza in timp si te va scuti de posibile neplaceri care pot sa apara, in timp, in cazul unui sistem nepotrivit. 

Si iti mai dam un sfat: nu lasa proiectarea acestui tip de sistem pe mana unui constructor, ci apeleaza la un inginer. Constructorii instaleaza, de obicei, sisteme puternice de inaclzire pentru a se feri, mai apoi, de posibile plangeri. De cele mai multe ori aceste sisteme nu corespund si nu sunt eficiente pentru o casuta eco pentru ca pornesc automat si se opresc frecvent.

Gandeste-te la o masina pe care o opresti si o pornesti continuu din cauza semaforului rosu si la o alta masina care curge lin pe o autostrada...care foloseste mai multa benzina?

 

Electrocasincele

In aceeasi ordine de idei, te rugam sa nu supraestimezi valoarea curentului electric consumat de electrocasnice si becuri. Citeste etichetele si alege electrocasnicele care au un consum redus. Cat despre becuri... alege-le pe cele pe baza de LED pentru ca vei economisi energie si bani si, in plus, nu se inalzesc generand automat si incalzirea casei pe timp de vara. Becurile incandescente transforma 80% din energie in caldura deci aprinderea unui bec de 100 w este similara activarii unui boiler de 800 w.

 

Cine iti face proiectul de casa?

Un arhitect iti va oferi servicii complete de la design, licitatie, contracte si permise. Toate acestea nu sunt deloc ieftine deci ar trebui sa te gandesti sa le aloci 10%-12% din costul total al constructiei. Tot arhitectul este responsabil si pentru indepartarea proiectului de la planul initial asa ca ai grija ce si cum lasi in grija lui. Inainte sa semnezi contractul cu el asigura-te ca sunteti pe aceeasi lungime de unda.

Poti sa mergi si pe variante alternative, mai ieftine. Poti contacta un designer sau un tehnolog arhitectural, serviciile lor fiind chiar indicate pentru proiecte mai mici.

Tot in ideea de economii, planul casei se poate cumpara. Acest lucru este valabil doar daca iti doresti o casa standard. Cumpararea unui plan standard este un proces mai rapid si o optiune mai accesibila financiar dar trebuie sa ai in vedere ca exista sanse mici sa gasesti un plan care sa se potriveasca viziunii tale si orice modificare costa, astfel incat s-ar putea sa ajungi la un pret mai mare decat ti-ai putea imagina in caz de modificari multiple.

Iata si o idee cu totul original...chiar tu ai putea sa iti desenezi planul casei. Pe langa amuzamentul si satisfactia pe care ti le-ar aduce o astfel de initiativa, ai avea parte de un produs final care sa se potriveasca intocmai stilului tau de viata. Nu neglija faptul ca s-ar putea sa iti ia destul de mult timp mai ales daca nu ai mai facut asa ceva niciodata.

In plus, unele municipalitati nu prea sunt incantate de planuri desenate de proprietari asa ca ar fi bine sa te interesezi cu privire la cerintele din domeniu inainte se te apuci de treaba. Ai grija sa nu ratezi cateva puncte cheie care sa te coste, pe termen lung.

Oricare dintre variantele de mai sus le-ai alege este bine sa te informezi, pe orice cale, pentru a fi pe deplin multumit de produsul final, vorbim, pana la urma de casa visurilor tale.