Produse Meniu

Regula celor 3 R – Reducere, Reutilizare si Reciclare

07.08.2017 14:07:37

Regula celor 3 R este o notiune care sa ne ajute sa tinem minte, mai usor, cele 3 mari actiuni pe care le putem lua, la reducerea in timp a poluarii. Vom vorbi despre fiecare in detaliu si vom incepe cu primul R – Reducere!

Cel mai simplu mod, pe care cred ca l-am putea numi chiar primul pas spre a diminua poluarea mediului este reducerea cantitatii de deseuri pe care le producem. Cum putem face asta? E foarte simplu, de exemplu cumparati produse care nu au o multime de ambalaje. Foarte multe produse sunt ambalate in mai multe straturi fie de plastic, hartie sau carton chiar daca nu ar fi nevoie. Puteti cauta produse al caror ambalaj nu necesita multe resurse si energie la fabricare sau chiar produse ambalate in materiale reciclate. Tot cand sunteti la cumparaturi, refuzati pungile de plastic sau hartie, ambele cresc poluarea prin fabricarea lor. Achizitionati-va sacose din bumbac organic sau panza, pe care le puteti purta in geanta/rucsac si le puteti reutiliza o lunga perioada de timp.

Foarte multe ziare si reviste se gasesc acum si online, reduceti deseurile de hartie, nu mai cumparati varianta tiparita, cititi-le pe tableta, telefon sau calculator.

Nu mai utilizati tacamuri, farfurii sau pahare de plastic, obisnuite mai ales in fast-fooduri sau la comenzile la domiciliu. Renuntati la servetele de hartie acasa, in schimb folositi servete din stofa sau prosoape.

Masinile sunt o mare sursa de poluare a mediului. Incercati sa luati tramvaiul/autobusul, mergeti cu bicicleta sau pe jos.

Reduceti consumul de energie electrica, stingeti luminile de care nu aveti nevoie, nu lasati telefoanele sau alte gadgeturi la incarcat mai mult decat este nevoie.

Reduceti consumul de apa atunci cand va spalati pe dinti, inchideti robinetul.

Simplu, nu? Sa trecem atunci la cel de al doilea R – Reutilizare!

In loc sa aruncati lucrurile pe care nu le mai folositi, cautati metode de a le reutiliza.

Organizati-va garderoba in fiecare sezon, ve-ti gasi haine care nu va mai vin sau haine pe care stiti ca nu le veti mai purta. Duceti-le la containerele pentru haine sau donatile unor familii dezavantajate ori unor organizatii care se ocupa cu asa ceva.

Cutiile de pantofi, diferitele recipiente de cafea, margarina, pot fi reutilizate pentru a depozita diferite lucruri sau chiar pentru niste proiecte interesante de arta.

Daca totusi aduceti acasa pungi de plastic atunci cand mergeti la cumparaturi, reutilizati-le ca si saci de gunoi.

Atunci cand primiti cadouri de Craciun, zile onomastice etc. pastrati pungile de cadou sau hartia in care au fost impachetate iar data viitoare cand veti face un cadou, le puteti reutiliza.

Incercati sa reparati obiectele care s-au stricat in loc sa le aruncati si sa le inlocuiti. Folositi-va imaginatia si in loc sa aruncati la gunoi, incercati reciclarea creativa.

Cel de al treilea R si ultimul pas important din regula celor 3 R se refera la Reciclare. Sortarea deseurile este foarte importanta, gasim peste tot containere speciale pentru fiecare categorie de deseuri. Multe din lucrurile pe care le utilizam zilnic, cum sunt cutiile de lapte, pet-urile de apa, dozele din aluminiu etc. sunt realizate din materiale care pot fi reciclate. Tot ce trebuie sa facem este sa sortam gunoiul si sa-l aruncam in containerele corespunzatoare. Obiectele reciclate trec printr-un proces care face posibila crearea de noi produse din materiale vechi.

Pe langa reciclare puteti sa ajutati mediul prin achizitionarea de produse care contin materiale reciclate, se gasesc saci de gunoi, prosoape de hartie, felicitari etc. fabricate din materiale reciclate si veti gasi asta inscriptionat pe eticheta lor.

Acum treceti la treaba: Reduceti, Reutilizati si Reciclati!